CAT-tegories:

Sabtu, 18 September 2010

Kenapa bila masuk Islam, dah tak boleh keluar lagi??!!


Soalan:


Kenapa, bila seseorang itu masuk Islam, dia dah tak boleh keluar lagi?Jawapan:


Apabila soalan ini ditanya, kita perlu juga lihat konteks soalan ini. cth: mengapa soalan ini ditanya, apa isu yg berkaitan dgn soalan ini.

Adakalanya soalan ini ditanya disebabkan isu hukuman hudud. kadang2 disebabkan isu lina joy. dan bbrp isu lain... Setiap isu ini mempunyai cara penjelasan yg agak berbeza.

Tetapi secara umum, kita boleh gunakan penjelasan berikut:


1. Tiada paksaan dalam agama.


Dalam Islam, kita tak boleh paksa sesiapa untuk memeluk Islam. Tanggungjawab kita adalah hanya menjelaskan kebenaran kepada golongan bukan Islam. Setelah kebenaran dijelaskan, keputusan adalah terletak kepada non-muslim tersebut samaada hendak memeluk Islam atau tidak. Kita tak boleh sama sekali memaksa org itu memeluk Islam.

Firman Allah: "Tiada paksaan dalam agama; sesungguhnya telah jelas (berbeza) kebenaran daripada kesesatan.." (al-baqarah 2:256)


2. Kontrak


Kalau kita ambil contoh, seseorang yg hendak menganggotai tentera perlu menandatangani kontrak. Dia tidak dipaksa untuk menjadi anggota tentera. Dia tidak dipaksa menandatangani kontrak tersebut. Tetapi setelah menandatangani kontrak tersebut, dia tak boleh lagi keluar daripada menjadi seorang tentera.

Seorang muslim juga begitu. Dia tidak dipaksa untuk memeluk Islam. Dia tidak dipaksa untuk melafazkan 2 kalimah syahadah. Tetapi setelah melafazkan syahadah dengan rela hati setelah menyaksikan kebenaran Islam, dia telah berkontrak utk tidak akan keluar dari Islam.

Setakat ini dahulu.

WaLLahu a'alam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan